zaterdag 23 oktober 2010

De geheimen van voorlezen...

Kinderen luisteren graag naar verhalen. Ze zijn nieuwsgierig, zeker als ze jong zijn. Met voorlezen wordt er over een wereld verteld die ze zelf kunnen invullen. Als je begint met voorlezen heb je al snel de aandacht. Het is de kunst om die aandacht vast te houden…

Toegevoegde waarde

Vertellen of voorlezen heeft een toegevoegde waarde vergeleken bij lezen. Je kunt klanken toevoegen, bewegingen en oogcontact. De rol van de voorlezer is ondergeschikt aan het verhaal. De voorlezen maakt deel uit van de groep, luistert en gaat op in het verhaal. Vertellen is het beschrijven van beelden aan anderen. De kunst is om zo te vertellen dat anderen die beelden ook echt gaan zien.

Verhaal voorbereiden
Kies je verhaal bewust. Kijk bijvoorbeeld naar de doelgroep en de beschikbare tijd.
Bekijk wat de leeftijd is van de doelgroep. Kinderen van 4 houden korter de aandacht bij het verhaal dan kinderen van 8 jaar.  Kijk daarnaast ook naar het doel dat je wilt bereiken. Wil je de kinderen laten ontspannen of wil je het juist spannend maken? Wil je de kinderen iets leren of wil je misschien kinderen aanmoedigen om zelf te gaan lezen. Denk er eens over na en kies een doel.

Verhaal kiezen
Het is in veel gevallen niet handig om een heel boek voor te lezen, dit duurt vaak te lang. Kies daarom een boek met korte verhalen en kies er daar een uit. Vermijd lange beschrijvingen en kies een verhaal waar zowel jongens als meisjes zich in kunnen vinden. Neem een verhaal dat kinderen zelf niet snel zouden uitkiezen omdat het net boven hun leesniveau is.

Inbeelden van de omgeving
Als verteller of voorlezer kijken de kinderen naar jou. Probeer daarom het verhaal duidelijk te maken met behulp van je stem. Je kunt je stem verheffen, zachtjes praten, lachen of stotteren. Bedenk hoe de karakters in het verhaal zouden reageren en maak er persoonlijkheden van. Daarnaast kun je natuurlijk je verhaal neerzetten met grote gebaren en oogcontact met de kinderen. Je zult zien dat je daarmee de aandacht lang kunt vasthouden. Op deze manier maak je zelfs een saai verhaal spannend!

Kijk voor voorleesverhaaltjes eens op deze website.
Hier vind je sprookjes uit de hele wereld.
De verhalen over Anansi de spin komen uit Afrika en hebben vaak een wijze les.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf hieronder je reactie!