vrijdag 28 maart 2014

T-shirts beschilderen - 3 manieren

Een superleuke activiteit om te doen op de camping is t-shirts beschilderen. Je kunt dat doen op verschillende manieren. Hieronder laten we je er drie zien!

Materialen 
Het is belangrijk om alle materialen ver van tevoren te regelen, zodat je tijdens het knutselen alles compleet hebt. Voor het beschilderen van de onderstaande t-shirts heb je de volgende dingen nodig:

  • Een kleed voor op tafel ter bescherming 
  • Een schort voor jezelf (of knip een vuilniszak open die je aan kunt trekken) 
  • Textielverf & kwastjes 
  • Textiel stiften 
  • Een t-shirt 
  • Bleek 
  • Plastic handschoenen 
  • Fles om mee te sprayen (bijv. van een schoonmaakmiddel of een plantenspuit) 
  • Elastiekjes of touwtjes 
  • Een aantal emmers 
  • Een paar leuke voorbeelden 

T-shirts beschilderen met verf 

 Laat alle kinderen hun eigen t-shirt meenemen in een lichte kleur. Het hoeft niet per sé wit te zijn, als het maar licht is. Leg een stuk karton tussen de voor- en achterzijde van het shirt, zodat de verf niet doorlekt naar de achterkant. Laat de kinderen een schort voordoen of een vuilniszak aantrekken. Je kunt het t-shirt zien als een leeg tekenblaadje. Het maakt niet uit wat je tekent, maar het is handig als het niet te klein wordt. Het shirt rimpelt namelijk een beetje als je tekent, dus teveel details zie je dan niet. Je kunt eerst een tekening maken met potlood, maar je kunt ook direct gaan schilderen met verf. Kun je niet goed tekenen? Gebruik dan sjablonen of stempels! Ben je klaar? Laat de verf dan goed drogen. Voordat je het t-shirt gaat wassen moet je het eerst heet strijken (binnenstebuiten).

T-shirts bleken 
Laat alle kinderen een fel gekleurd t-shirt meenemen, géén witte. Leg een stuk karton tussen de voor- en achterzijde van het shirt. Trek de kinderen een schort aan, zodat hun eigen kleding niet vies wordt. Knip sjablonen uit van karton of schuimrubber en leg deze voorzichtig op het t-shirt. Je kunt bijvoorbeeld de letters van je naam uitknippen en op je shirt leggen. Pak vervolgens een fles (plantenspuit) om mee te sprayen en doe hier bleek in. Houd veel afstand en spray de bleek over het t-shirt en de letters, zorg dat het niet te nat wordt. Laat het vervolgens een half uurtje drogen. De bleek vreet de kleur uit het shirt en je zult zien dat je sjablonen nog de oude kleur hebben behouden!

Tie dye t-shirt maken 
Laat alle kinderen een gekleurd t-shirt (of broek, hemd etc.) meenemen, géén witte. Prop het t-shirt zo klein mogelijk op en bind het strak bij elkaar met een aantal elastiekjes. Je kunt ook losse ‘plukjes’ t-shirt samenpakken en daar een elastiekje om binden voor een ander effect. Doe nu je shirt in een emmer en giet er voorzichtig bleekmiddel bij met een beetje water. Laat je t-shirt zo’n 5 tot 10 minuutjes in de emmer met bleek staan. De bleek vreet de kleur uit het shirt, hoe langer je het laat staan, hoe lichter je t-shirt wordt. Haal nu het t-shirt uit de emmer, verwijder de elastiekje voorzichtig en gooi het shirt in de was (apart wassen). Daarna heb je een cool zelfgemaakt t-shirt!

PS. Doe heel voorzichtig met de bleek zodat het niet in je eigen kleding komt. Bleekvlekken kun je namelijk niet meer verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf hieronder je reactie!