maandag 30 juni 2014

EHBO voor animatieteams

Wanneer je aan het werk bent als entertainer in een animatieteam, gebeuren er weleens vervelende ongelukjes tijdens je activiteiten. Zorg dus altijd voor een veilige speelsituatie en vermijd onveilige omstandigheden. Neem daarnaast altijd een EHBO koffertje mee naar je activiteiten. Gaat het echt een keer mis tijdens je activiteit? Hierbij vertellen we je hoe je kunt handelen volgens de EHBO stappen.

De 5 belangrijke punten op een rij:

1.         Let op gevaar
2.         Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
3.         Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
4.         Zorg voor professionele hulp
5.         Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit

Punt 1:
Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de hulpverlening. Risico’s uitsluiten is heel belangrijk. Daarom het eerste punt: Let op gevaar en vermijd onveilige situaties, zoals auto’s etc.

Punt 2:
Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. Dit kan door te vragen en te kijken. Vragen kan aan het slachtoffer zelf of aan omstanders als die er zijn. Op deze manier kun je een inschatting maken of er nog steeds gevaar dreigt en wat er mogelijk met het slachtoffer gebeurd is.

Punt 3:
Gerust stellen en voor beschutting zorgen. Een slachtoffer laat niet altijd merken wat hij of zij wil. Ook voelt een slachtoffer soms zelf niet meer goed of hij het warm of koud heeft. Zorg dus voor een rustige omgeving en beschutting.

Punt  4:
Zorgen voor professionele hulp is niet alleen bellen om een ambulance. Het kan ook betekenen dat je politie of brandweer alarmeert. Ook kun je bij lichtere verwondingen andere hulpdiensten nodig hebben, bijvoorbeeld degene op het park die BHV of EHBO heeft. Zorg dat je het telefoonnummer van diegene dus in je telefoon hebt staan.

Punt 5:
Help het slachtoffer op de plaats waar je hem/haar aantreft. Ga een slachtoffer niet onnodig verplaatsen. Met het verplaatsen zou je meer letsel kunnen veroorzaken of kunnen verergeren. Natuurlijk geldt dit niet voor een kleine verwonding en levensgevaarlijke situaties.

Algemeen:
Als een kind valt dan begint het vaak uit automatisme te huilen van de schrik. Zorg dus dat je het kind eerst gerust stelt. Vraag vervolgens waar de pijn zit en controleer op zwellingen/schaafwonden. Bij schaafwonden kunnen ze vaak zelf of onder begeleiding van een vriendje/vriendinnetje wel een pleister plakken. Als er een zwelling ontstaat, zorg dan dat het gekoeld blijft. Mocht de pijn blijvend zijn zorg dan dat de ouders gealarmeerd worden en het kind naar de huisarts kan. Ga dan ook direct even naar de receptie of ondernemer om te vertellen wat er is gebeurd.

Tip: Wanneer je naar het bos gaat, laat kinderen dan dichte schoenen en het liefst een lange broek aandoen. Zo voorkom je de meeste wondjes al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf hieronder je reactie!